Skip to content

Vágj bele: hogyan ne akadályozd saját magadat abban, hogy elkezdd az EC-t, akár most!

Original post: English

Just START How to get out of your own way and start EC already

Nem régiben telefont ragadtam és beszélgettem kb. 40 szülővel, akik követik a Go Diaper Free-t Instagramon vagy Facebookon, és feltettem nekik vagy ezer kérdést.

Meglepődtem, mennyien követnek, töltik le ingyenes útmutatásaimat, és még vásárolnak is tőlem, könyvet, bilit… De még csak hozzá sem kezdtek az EC-hez.

Ha Te is azok között vagy, akiknek birtokában van már a tudás, de még nem jött az ihlet, hogy el is kezdje az EC-t, és talán még megfogalmaznod is nehéz, hogy miért, ez a rész Neked szól!

A végére remélem érezni fogod azt az energiát, ami az sugallja: VÁGJ BELE!
Először is kezdjük azzal, hogy megvitatjuk, mégis mi akadályozhat meg abban, hogy elkezdd az EC-t gyermekeddel. (Mert ha nem tudjuk, hogy mivel is van dolgunk, nehéz túljutni rajta!)

Különböző akadályozó tényezők, amik gátolnak abban, hogy elkezdd az EC-t

Túl sok információ

Ha olyan vagy, mint az anyukám, utána olvasol valaminek, beszerzel minden eszközt, egészen addig, amíg elfogy az olvasnivaló és a beszerzendő eszközök listájának végére érsz… és a megtanult információ puszta tömegétől egyszerűen földbe gyökerezik a lábad és leblokkolsz.

Ne tanulj róla többet. Ne álmodj róla többet. Fejezz be mindent, végy egy nagy levegőt, és vedd le a pelenkát. Rögtön a következő ébredésnél vidd ki a gyerekedet pisilni. Eleget tudsz már, vess véget az információ bevitelnek és inspiráció gyűjtésnek és CSELEKEDJ.

(Aztán gyere vissza, és még tanulhatsz eleget, amint kipróbáltad magadat.)

A tökéletesség iránti vágy

Sok szülő, akit meginterjúvoltam, különösen az anyukák, annyira féltek attól, hogy elrontanak valamit, hogy végülis amiatt nem kezdtek bele az EC-be, mert féltek, hogy belebuknak. Az a helyzet, hogy az EC-t nem lehet tökéletesen csinálni… nem így találták ki. Ez egy tanulási folyamat, és a legtöbbet sajnálatos módon akkor tanuljuk, amikor mellé nyúlunk vagy megbotlunk.

Tudod mit? Ha a gyereked téveszt (és pl. történik egy kis baleset), TANULSZ BELŐLE! Ha neked van egy téves gondolatod, TANULSZ BELŐLE! MIND-MIND tanulás. Az EC egy hosszabb játszma, mint a szobatisztaságra nevelés, szóval a tökéletességre való törekvés a recept a kész katasztrófához… Pláne ha a ”ki se próbáld, ha nem tudod tökéletesen csinálni” hozzáállás megakadályozza, hogy végre valahára egyáltalán elkezdjed az EC-t. Lehet őrülten hangzik, de sokunknak pontosan ez az akadály bujkál a tudatalattijában.

Az oldalvonal biztonsága (avagy üdv valóságshow-k és közösségi média)

Megint anyukámat fogom példaként felhozni (semmi kétség, ez egy az egyben ő). Él egy életet mások bőrében is (és folyamatosan felhív, hogy elmondhassa, ezzel-azzal mi történt, annak ellenére, hogy soha nem találkozott az adott személlyel … őőő … celebbel). Annyival könnyebb az oldalvonalról szurkolni, és edzőként, vagy kritikusként megnyilvánulni, mint JÁTÉKBAN LENNI.

A közösségi média lehetővé teszi, hogy kukkolhassunk és soha ne kelljen átlépnünk a biztonsági vonalunkat. Csakúgy, mint a valóságshow-k. Emlékszem, amikor utóbbi a 90-es években népszerű lett… MTV, ismerős? … és az emberek mások drámáiból, hibáiból, szerelmi életéből és ostobaságukból táplálkoztak. Őrület, és ma sincs ez másképp. Instagram influenszerek miatt képesek vagyunk azon aggódni, hogy saját otthonunk nem fürdik természetes fényben, nem fehér és pasztell bútorokkal van berendezve, hogy a mi gyerekeink mennyire kupisak… és hogy ők nyilvánvalóan ma is fürödtek, mi meg napok óta nem… pedig a valós élet egyszerűen nem ilyen.

Na de vissza az EC-hez – az oldalvonalról szemlélődni biztonságos – de valóságshow. JÁTÉKBAN LENNI nehezebb és kevésbé kiszámítható, ez tény, azonban ez a való élet… ami sokkal kifizetődőbb.

Ezek a babák olyan törékenyek! (És kicsik! Hogy kezeljek egy újszülöttet?)

Atyaég, úgy érzem, hogy szükséges kizárnom a felelősségemet annak kapcsán, amit most megosztani készülök, annyira ellentmondásos a téma: nem vagyok felelős azért, ahogy a babáddal bánsz. Tedd ezt gondoskodóan, nyugodtan, gyengéden, tisztelettel és tiszteletben tartva az ő biztonságát. Köszönöm.

Most pedig elmondok egy rövidke történetet. Ghánában voltam, Nyugat-Afrikában, egy távoli faluban, még 2000-ben. 19 éves voltam. Teljesen friss újszülötteket kötöztek szorosan anyukájuk hátához egy alig 3 méteres szövet darabbal – az anyukák olyan fürgén és energetikusan táncoltak, hogy a babák fejei össze-vissza csúszkáltak (és nagyon aggódtam értük!). Ugyanezen anyák babái és totyogói nagyon korán nagyon mobilisak, nagyon boldogok voltak, és olyan egészségesek, mint a makk. Ezzel a tapasztalattal gazdagodva úgy távoztam, hogy ezek az újszülöttek talán nem is olyan törékenyek, mint gondoljuk.

(Valószínűleg felmerül benned, hogy nem tudományos megállapításaimat kritizáld – ez rendben is van. A saját gyerekeimmel nagyon hamar megtanultam, hogy ne félve kezeljem őket, és ez nálam be is vált… mind hamar mobilisak lettek, egészségesek, mint a makk és nagyon is nagy gondoskodásban cseperedtek fel.)

Ha nem is tudsz azonosulni a történetemmel, ne aggódj. Az emberiség történelme során majdnem minden gyerek, több, mint 99,99999%-uk babakorától bilizett, nem piszkította össze az odúját, barlangját, vagy a kunyhóját, és nem is hordtak wc-ként funkcionáló pelenkát. A történelem során a babák születésüktől bilit használtak… a tied is képes rá.

De ami sokkal fontosabb – legyél bátor. Arra bátorítalak, hogy igenis legyél bátor. Tartsd a babádat gyengéden, biztonságosan, végy egy mély levegőt … lazulj el … utánozd a folyó víz hangját, vagy az erőlködését, nyögését … és gondolj arra, hogy ezt előtted már több millióan végigcsinálták.

Csak egyszer próbáld ki, és valószínűleg el fogsz mosolyodni azon, hogy mennyire természetes érzés megadni a babádnak ezt a parányi, de annál gyönyörűbb darabka méltóságot és tiszteletet. Üdv tiszteletteljes szülőség.

Ez egy kép arról, hogy hogyan tartsd gyengéden és biztonságosan a babádat – lazán fogd a combjait, anélkül, hogy szétnyitnád, mert így még jobban tudod tartani a súlyát, és támaszd a hátát és az ingatag kis fejét a törzsednek. Ez a klasszikus EC póz – célra tart és lő. Azt is kipróbálhatod, hogy a könyökhajlatodba fektetve bölcső tartásba helyezed, eztán fogod meg a combjait, és célzol – a bölcső tartás a következő kép.

Classic EC Hold or Position
cradled classic ec position

Túltervezés (vagyis magas a tét)

Ha az a típusú szülő vagy, aki várandóssága alatt 13 könyvet elolvas, és még így is minden apróságra rágoogle-zik, ami eltér a megszokottól, és 0-tól 4 éves korig előre jó helyre elrakva őrzöd a fejlesztő játékokat, ez neked szól.

Nem tudsz mindent megtervezni… azért annyira nem magas a tét… és az EC meg fogja tanítani neked az elengedés gyönyörű művészetét, és azt, hogy hogyan sodródj az árral.

Le vagyok terhelve… miért vegyek még egy dolgot a nyakamba?

”Teljesen le vagyok terhelve azzal a sok MINDENNEL, amit csinálnom kellene – attól félek, hogy ha még egy dolog kerül a listára, összeomlok.”

Ha magadra ismersz, tudd, naaaagyon nem vagy ezzel egyedül. De van egy jó hírem: az EC segít megszüntetni ezt a szülővé válással járó érzést. Segít új szinten megismerni a kisbabádat, és informál minden másról is. Segít a napirend kialakításában, a rejtélyes kirakós egy újabb darabja (ööö, hol is van ennek az újszülöttnek a kézikönyve?!), kapcsolódási pont, remekül támogatja a kommunikációt (igen, a kisbabáddal), és igazán segít abban, hogy csak arra a kevés dologra koncentrálj, ami most igazán számít – eleget eszik, alszik, pisil és kakil a gyerekem? Az EC ennek pont a fele.

Annyi anyukától hallottam, hogy a friss anyukák frontján tehermentesítette őket az EC, akkor is, ha csak nagyon részidős EC-be kezdtek bele.

Részidős, pelenkás

Nem tudom, hogy el kell-e még mondanom, hisz már ANNYISZOR emlegettem korábban… de az EC-t lehet részidősen is csinálni, biztos ami biztos alapon, pelenkával. Használhatsz mosható pelenkát, vagy éppen amid van, nem befolyásolja a sikeredet. Csinálhatod annyira részidősen, hogy talán úgy érzed, nem is csinálsz semmit, és még így is búcsút inthetsz a pelenkáknak 18 hónapos korotokig, ami azért jól hangzik. EC-zhetsz csak kakára. Vagy csak ébredéskor. Bölcsi előtt és bölcsi után.

A végén így is összeáll a kép. Ha eddig úgy gondoltad, hogy az EC csak ”mindent bele” alapon, 100% teljes idősen, pelenkák nélkül, vagy bármi ilyen megkötéssel működik… akkor rossz információkat kaptál. Csak csinálni kell, és nyugodtan személyre szabhatod.

Atyaég, mit fognak szólni?

Kérlek, ha ez tart vissza a kezdéstől, tartsd magadban. Legyél zugEC-s, ahogy én hívom. Aztán, ha a gyereked kikerült a pelenkából, vagy ha túl vagy ezen a félelmen, elmondhatod az egész világnak, kiabáld ki a nagyvilágba egy hegy tetejéről, ha úgy tetszik… és élvezd, hogy Te lehetsz a jó hírek hozója azoknak, akiknek éppen szükségük van rá.

Na, most hogy átbeszéltük, hogy mi állhat az utadban, ha eddig még nem tudtad volna, beszéljünk arról is, hogy hogyan vághatsz bele a legegyszerűbben az EC-be, akár ma.

(Mert ha már a tudatalattidat megszabadítottuk ezektől az árnyas akadályoktól – lásd fentebb – ezek az ismeretlen gátló tényezők már nem akadályozhatnak meg, hogy igazán nekiláss.)

A legegyszerűbb módja, hogy belevágj az EC-be

Vedd le a pelenkát. Tessék, el is kezdted.

Lehet viccesen hangzik, de egy anyuka, akit meginterjúvoltam, pontosan ezt a tanácsot kapta egy EC-s Facebook csoportban, amikor arról posztolt, hogy valami visszatartja. Őszintén szólva ez a legjobb tanács, amit valaha hallottam. Vedd le a pelenkát. És el is kezdted.

Nyisd ki, és nézd meg, mit látsz

Egészen pontosan erre gondolt az, aki a fenti tanácsot adta… amint a pelenka lekerül, és belevágtatok a dologba, bátran vethetsz egy pillantást arra, ami eddig a csöppséged születése óta rejtve maradt. Elkezdheted felfedezni a jeleket, kevésbé aggódni, ha a pelenka egy percnél több időre lekerül, amikor éppen cseréled, és elkezdhetsz ráhangolódni a babád természetes ürítési ritmusára. Ilyesmik.

Tedd magadévá a gondolkodásmódot – paradigmaváltás a pelenkáról

Mire használjuk a pelenkát? Nos, amikor belekezdesz az EC-be, gyorsan biztonsági eszközzé válik, akár 24/7-ben is, vagy bármikor, amikor nem aktívan EC-zel… alkalmakra, amikor elmentek egymás mellett… amikor vacsorát készítesz, és valószínűleg nem vagy képes lesni a jeleket és jelzéseket főzés közben… amikor vezetsz, vagy a babád alszik… azokra az időkre, amikor a kicsikéd valamilyen fejlődési mérföldkövön verekszi át magát, mintha nem lenne holnap, és ez miiiinden, amire koncentrál. Ilyenkorra.

Ha belevágsz az EC-be, a pelenka többé nem egy hordozható wc (te jó ég, ki gondolta VALAHA is, hogy ez jó ötlet lehet????)… mostantól a pelenka nem más, mint egy biztonsági eszköz alkalmakra, amikor nem tudtok figyelni egymásra.

Az igazság az, hogy az emberiség teljes történelme során az összes kisbabával használtak bilit – szóval emelkedj felül a félelmeiden, és kezdj bele!

Komolyan. Minden baba az emberiség teljes történelme során. Akár tudod, hol kezdd, akár nem, tudd, hogy milliárdnyi ember csinálta már előtted.

Nevezd nevén

Ez csak egy kis apróság, amit felsőfokú tanulmányaim során tanultam. Azáltal, hogy nevet adsz a dolognak, ami idáig akadályozott, a tudatod felszínére hozod azt. Olyan ez, mint bevilágítani az árnyékba, vagy a sötétbe. Ha bármilyen buktatódat megnevezed, ami idáig, vagy jelenleg is foglalkoztat, a tudatod felszínére hozod, ahol többé nem tud kontrollálni téged, és nem tudja szétzúzni a jól lefektetett terveidet.

Szóval, szánj rá egy percet és gondold át, hogy melyik fenti akadályozó tényező az, ami a tiéd (vagy mi az, amit kihagytam), nevezd nevén és szüntesd meg a hatalmát fölötted, és nyugodtan le is veheted a pelenkát. Kész, belevágtál.

Kicsit konkrétabban, itt van pár módja, hogy a tettek mezejére lépj, ha már összeszedted a bátorságodat, hogy levegyétek a pelenkát.

Konkrét megközelítési módok a természetes csecsemő higiénia elkezdéséhez

A baba megfejtése. Kódold ki!

Mit jelent, ha sír a babád? A bilizés is része a képletnek. Maga a szükséglet, hogy pisilni/kakilni kell, és az igény, hogy azt ne magukra tegyék… Nagyon fontos, és elsődleges, hogy erre mi, szülők ráhangolódjunk.

Keress rá a Dunstan baba nyelv YouTube videóira és látni fogod, hogy milyen az, amikor egy baba diszkomfort miatt sír – ez a legközelebbi ahhoz, amit bilizési jelzésként valaha hallottam.

A megfigyelések naplózása sem árthat. A megfigyelési naplót lentebb letöltheted, ebben a fejezetben pedig megtanulhatod, hogy hogyan is érdemes vezetni (#83.5a). Tanuld meg a gyermeked jelzéseit és természetes ritmusát, ezek már megfelelő információt nyújtanak, hogy mikor is ajánld fel a bilit.

Download my observation log here

Something went wrong. Please check your entries and try again.

A legrosszabb esetben jó kiindulási pont, ha a 4 könnyű kapásból 1-et kiválasztasz

If you don’t want to do observation time, or if observation time has yielded nothing, take a look at the 4 easy catches:

   1. ébredések
   2. peluscsere
   3. kaka
   4. ki- és beszállások

Válassz egyet, és EC-zettek rá egy héten keresztül. Aztán adj hozzá még egyet, ha jónak látod. Tapasztald ki. Ez valószínűleg a legegyszerűbb módja, hogy magabiztossá válj azon a fronton, hogy mikor is bilizzetek, és hogy kialakítsd a szokásaitokat.

Legyél igazán jó EC-s

Lehet közelebb áll hozzád, ha előbb szerzel egy átfogó, teljes értékű képet arról, hogy hogyan is kezdd és folytasd az EC-t napról napra, ehhez tudom ajánlani népszerű könyvemet: Go Diaper Free. Ha át akarsz ugrani egy hosszabb tanulási ciklust, ez a legjobb választás.

Tedd hozzá az újszülött minitanfolyamomat, ha 0 és 12 hetes kor között vagytok.

Most pedig szívesen hallanék felőled!

Eddig csak arra vártál, hogy bele vágj az EC-be, és már tűkön ülsz, hogy elsötétítsd ezt a képernyőt és levedd a pelust?

Lentebb egy hozzászólással el is kezdhetjük megbeszélni :)

Üdv.:

andrea signature

Ui.: itt találod a videó verziót, ha a youtube-ot jobban preferálod. ;)

Anna Piedl-Luxeder

About Anna Piedl-Luxeder

Hi! I am Anna from Hungary. I've been serving in the Hungarian Defence Forces. After 7 years of service and 2 years of marriage mostly spent separated with my husband we decided to settle and started to build our own paradise with our expanding family. Currently I am spending my time at home with my first child, expacting my second. His arrival is due January 2021. I am a huge fan of zerowaste and minimalism, permanently working on a new and more developed level hoping to build a better future for our LO's. EC has found its way into our life exactly 2 years ago in December 2018 and brought many things with. I started to use it as a tool but it became a lifestyle and opened up many new ways of thinking. I am devoted to share my experiences and all my knowledge to those who are interested or just have a bit of curiosity to find out what is going on behind the scenes. It’s no magic. 🙂

Leave a Comment

Scroll To Top